Безплатна доставка при поръчки над 89.00лв до офис на Speedy За контакти: 0885 954 643 | [email protected]

Млечен Улонг Китай

Добави в списъка с желанияДобавено в списъка с желанияПремахнат от списъка с желания 1

🚚 Безплатна доставка за поръчки над 89.00лв

Млечният Оолонг е висококачествен чай, известен с нежния си кремообразен вкус, който съчетава цветни и млечни нотки. Той е богат на антиоксиданти, които подсилват имунната система и цялостното здраве, като същевременно стимулира метаболизма и подпомага храносмилането. Освен че е наслада за сетивата, Млечният улонг подпомага и регулирането на кръвната захар, благодарение на антиоксидантите си, които също така укрепват имунитета и подобряват състоянието на кожата. Плавното разгъване на листата при запарване е визуално удоволствие, което добавя още едно ниво на наслада към ритуала на пиенето на чай.  

Състав: Чай улонг, естествени аромати

17,50 лв. 12,25 лв.

📞 За бърза поръчка: 0885 954 643

SKU: S3042 Категории: ,

Цената е за 50г чай

15-20 чая икона

Вкусови нотки

Чаят Млечен улонг впечатлява с деликатен цветен аромат, благодарение на по-слабата си степен на окисляване в сравнение с другите видове оолонг. Той предлага богат, пълноценен вкус с кадифена кремообразност, изразен млечен нюанс и флорални нотки. Вкусовият му профил включва акценти на сладко масло, леки растителни нотки и дълготраен млечен послевкус. Интересното е, че този чай не съдържа мляко – неговите млечни аромати и вкус са резултат от специфичния метод на отглеждане и обработка на чаените листа.

Произход: Китай

Начин на приготвяне


Дозиране
1 ч.л. с връх за 300мл вода

Запарка
90 - 100°C

Време на запарка
3 – 5 минути

История и произход

Чаят Milky Oolong се отличава с отличителния си аромат и завладяваща история. Произхождащ от Тайван, този полуокислен сорт е придобил популярност сред любителите на чая в световен мащаб. Произходът му може да се проследи до края на 20-ти век, когато тайванските производители на чай се стремят да отличат своите предложения на конкурентния международен пазар. Терминът “млечен оолонг” отразява неговата кремообразна текстура и уникален вкус, които се дължат по-скоро на щателни техники на обработка, отколкото на млечни добавки.

Планинските райони на Тайван, особено Nantou и Ali Shan, предлагат идеална среда за отглеждане на този чай. Комбинацията от висока надморска височина и ниски температури спомага за бавното узряване на чаените листа, като подобрява техните ароматни качества и цялостен вкус.

Беритбата се извършва многократно през годината, като пролетните и зимните добиви често се считат за най-добри поради благоприятните условия на отглеждане. След събирането на реколтата листата се подлагат на внимателно контролиран процес на увяхване, окисляване и свиване. Този изпитан метод, усъвършенстван през годините, гарантира, че всяка партида Milky Oolong въплъщава същността на богатото наследство и уникалните си качества.

Уникален ароматен профил

Млечният улонг завладява любителите на чая с необикновения си ароматен профил, характеризиращ се с кремообразна текстура и деликатни флорални нотки, които го отличават от другите сортове. Уникалността на този чай се дължи на полуокислените му листа, които умело съчетават качествата на зеления и черния чай.

Особено интригуващ е кремообразният аспект на млечния улонг ; той често се описва като чай с млечен, маслен вкус, който прекрасно допълва флоралните му нотки. Тези характерни нотки се дължат най-вече на специфичния сорт и на използваните щателни техники за обработка.

При приготвянето на млечния улонг листата се разгръщат, за да разкрият сложен спектър от аромати. Ароматът е омагьосващ, като често предизвиква ухания на орхидея и лилия. Самият вкус е гладък и се отличава с фина сладост, която остава на небцето, предлагайки богато и удовлетворяващо изживяване.

Някои ценители могат да забележат и слаби нотки на карамел или ванилия, които допълнително подсилват кремообразния му профил.

Вкусовият състав на Milky Oolong се влияе от съдържанието на аминокиселини, особено на теанин, който допринася за неговата гладкост и дълбочина. Това сложно взаимодействие на съединенията води до получаването на чай, който е едновременно освежаващ и разпускащ, като утвърждава Milky Oolong като изключителен избор сред почитателите на чая.

Процес на култивиране

Процесът на култивиране на чая Milky Oolong разкрива, че той вирее при специфични условия на околната среда, които оказват значително влияние върху качеството му.

Този чай вирее във високопланински райони, характеризиращи се с ниски температури и достатъчно валежи, които са от решаващо значение за развитието на уникалните му качества.

След събирането на реколтата листата се подлагат на щателни методи на обработка, като частично окисляване и внимателно валцуване, които са от съществено значение за получаването на специфичния вкус и аромат на чая.

Идеални условия за отглеждане

За отглеждането на Milky Oolong – чай, известен със своята кремообразна текстура и характерен аромат – са необходими специфични условия на отглеждане. Този чай се отглежда предимно в планинските райони на Тайван, където се развива на височина между 1000 и 1800 метра. Тази надморска височина води до по-ниски температури, които са от решаващо значение за забавяне на растежа на чаените листа, като по този начин се повишава концентрацията на аромата.

Оптималният температурен диапазон за Milky Oolong е между 15 и 25 градуса по Целзий, което спомага за развитието на характерните му кремообразни нотки.

Качеството на почвата играе съществена роля за растежа на Milky Oolong. Важно е да се използват добре дренирани, леко кисели почви, с ниво на pH между 5,5 и 6,5. Това гарантира, че корените получават достатъчно кислород, като същевременно предотвратява преовлажняването, което може да навреди на растенията.

Освен това мъгливият и влажен климат на региона, характеризиращ се със средни годишни валежи между 1500 и 2000 милиметра, подпомага буйното развитие на чаените растения. Високите нива на влажност, особено рано сутрин и късно следобед, улесняват процеса на окисляване, който е от съществено значение за създаването на уникалния ароматен профил на Milky Oolong.

Събиране на реколтата и обработка

Събирането на Milky Oolong изисква прецизен подход, при който се набляга на времето и техниката. Идеалното време за събиране на реколтата е рано сутрин, когато листата са зрели, но крехки, което позволява да се запазят естествените им аромати. Откъсването на листата, докато все още има роса, спомага за поддържане на оптимално съдържание на влага за следващите етапи на обработка.

Изключително важно е да се подберат само горните две-три листа заедно с пъпката, тъй като тези части на растението са богати на етерични масла и хранителни вещества.

След прибирането на реколтата обработката на Milky Oolong включва няколко внимателни стъпки, за да се развие характерният му вкус. Първоначално листата се изсушават под слънчева светлина в продължение на няколко часа, което намалява съдържанието на вода в тях и започва процес на окисляване.

Важно е окисляването да се следи отблизо, като се позволява то да напредва, докато листата достигнат приблизително 30-40% окисляване – критичен етап за постигане на кремообразния ароматен профил на чая.

След това листата се навиват на руло, за да се оформят и да се подобри развитието на аромата. Накрая се изсушават, за да се спре процесът на окисляване и да се запазят ароматите.

По време на тези етапи поддържането на постоянни нива на температура и влажност е от жизненоважно значение за гарантиране на качеството и уникалния вкус на Milky Oolong.

Техники на варене

За да оцените напълно уникалния вкус на Milky Oolong, от съществено значение е да овладеете техниката на варене. Започнете с висококачествени насипни листа Milky Oolong, за да усетите най-добрия вкус.

Използването на прясна, филтрирана вода е от решаващо значение, тъй като примесите в чешмяната вода могат да компрометират деликатните вкусове на чая. Загрейте водата до около 85°C, за да запазите кремообразните му нотки; превишаването на тази температура може да доведе до горчивина, което прави прецизността ключова.

Идеалното съотношение между чая и водата е около 1 чаена лъжичка чаени листа на 8 унции вода. Това съотношение осигурява баланс, като гарантира, че вкусът не е нито прекалено силен, нито прекалено слаб.

Накиснете чая за 3-5 минути, като регулирате в зависимост от предпочитанията си – по-краткото време за накисване дава по-лек вкус, докато по-дългото накисване засилва богатството.

Чайник с вграден инфузор или отделен инфузор за чай позволява на листата да се разтворят напълно, освобождавайки пълния си аромат.

За да предотвратите прекомерното запарване, изсипете чая в чаша веднага след запарването. Като се придържате към тези насоки, можете да подчертаете кремообразните и флорални нотки, които характеризират Milky Oolong.

Ползи за здравето

Отдаването на чаша Milky Oolong не само радва вкусовите ви рецептори с кремообразния си аромат, но и предлага множество ползи за здравето. Този чай е пълен с антиоксиданти, които помагат в борбата с оксидативния стрес и потенциално намаляват риска от хронични заболявания.

Изследванията показват, че полифенолите в чая улонг могат да подобрят метаболизма и да улеснят загубата на тегло, като стимулират изгарянето на мазнините. Освен това редовната консумация на чай Milky Oolong може да допринесе за здравето на сърцето чрез намаляване на нивата на холестерола и подобряване на кръвообращението.

Освен това Milky Oolong осигурява важни минерали като магнезий и калий, които са от решаващо значение за поддържане на нервната функция и здравето на мускулите. Умереното съдържание на кофеин осигурява лек енергиен тласък без обичайното за кафето нервно напрежение.

Този чай може също така да подобри умствената бдителност и когнитивните функции благодарение на комбинацията от кофеин и аминокиселината L-теанин, която спомага за релаксацията и съсредоточаването.

Освен това противовъзпалителните свойства на Milky Oolong могат да спомогнат за облекчаване на симптомите, свързани с някои възпалителни състояния. Като включите Milky Oolong в ежедневието си, можете да обогатите цялостното си благосъстояние с разнообразните му ползи за здравето.

Сравняване на сортове улонг

Чайовете оолонг са известни с разнообразните си нива на окисление и вкусови профили, вариращи от светли и цветни до тъмни и силни.

Milky Oolong е особено известен със своята кремообразна и гладка текстура, която е резултат от уникален производствен процес, включващ кратко изсъхване на слънце, последвано от леко окисляване. Този метод му придава сладък, маслен вкус, който го отличава от традиционните оолонг като Tieguanyin и Da Hong Pao.

Tieguanyin, произхождащ от провинция Fujian, се отличава с цветен аромат и хрупкав, ясно изразен вкус, дължащ се на по-високата степен на окисление. За разлика от него Da Hong Pao, произхождащ от планината Wuyi, се отличава с тъмни, печени характеристики и богат, комплексен вкус.

Milky Oolong намира своето място между тези две крайности, като се харесва на любителите на чай, които предпочитат по-мек и кремообразен профил.

Чаените ентусиасти често предпочитат Milky Oolong заради уникалния му вкус, който осигурява меко, но задоволително изживяване. Този сорт е пример за забележителната гама и гъвкавост, присъщи на чайовете улонг.

Широко разпространен мит за Milky Oolong е, че е примесен с мляко или млечни продукти. Всъщност този чай получава отличителния си кремообразен вкус благодарение на специализирана техника за отглеждане и обработка. Milky Oolong се произвежда от сорта Jin Xuan, който естествено има гладък, млечен вкус. Листата се подлагат на частичен процес на окисляване, който засилва уникалния им вкус и аромат, без да е необходимо да се добавят млечни продукти.

Друго погрешно схващане е, че всички чайове Milky Oolong са с едно и също качество. В действителност качеството може да варира значително в зависимост от фактори като региона на отглеждане, методите на събиране на реколтата и техниките на обработка. За да се запазят характерните му аромати, Milky Oolong изисква щателна обработка, тъй като неправилното боравене или съхранение може да влоши качеството му.

Освен това някои смятат, че Milky Oolong съдържа повече кофеин, отколкото другите видове чай. Съдържанието на кофеин в него обаче е умерено и сравнимо с това в други сортове улонг. Специфичните нива на кофеин могат да варират в зависимост от фактори като размера на листата и продължителността на варене.

Често задавани въпроси

С какво Milky Oolong се различава от обикновения чай Oolong?

Основното, което го отличава, е кремообразният вкус и копринената текстура. Този уникален сорт се произвежда чрез специализирани методи на обработка, които подчертават неговия характерен вкусов профил.

Има ли културни ритуали, свързани с Milky Oolong?

Млечният улонг често се включва в чаени церемонии, които отдават приоритет на съзнанието и релаксацията. Тези ритуали създават спокойна атмосфера, която позволява на участниците да оценят напълно вкусовете и ароматите на чая, докато се наслаждават на всяка глътка.

Какво е съдържанието на кофеин в Milky Oolong в сравнение с кафето?

Млечен улонг обикновено съдържа по-малко кофеин от кафето. В една типична чаша чай улонг има приблизително 30 до 50 mg кофеин, докато в кафето обикновено има между 95 и 200 mg на чаша.

Подходящ ли е млечният оолонг за хора с непоносимост към лактоза?

Този чай се произвежда без истинско мляко. Ето защо повечето хора с непоносимост към лактоза не би трябвало да изпитват проблеми при консумацията му.

Спецификация: Млечен Улонг Китай

Тегло

50гр

AromaMag
Logo
Количка за пазаруване