Безплатна доставка при поръчки над 79.00лв до офис на Speedy За контакти: 0885 954 643 | [email protected]
- 28%

Цейлон Димбула OP

Добави в списъка с желанияДобавено в списъка с желанияПремахнат от списъка с желания 0

🚚 Безплатна доставка за поръчки над 79.00лв

Характерен цейлонски сорт OP (Orange Pekoe) с дълги, сиви и много жилави листа. Има заоблен и освежаващ вкус с нотки на цитрусови плодове, препечен хляб и мед.

Приготвеният чай има красив тъмно кехлибарен цвят. Той е идеален за закуска или следобеден чай, който може да се приема с мляко, лимон или да се консумира самостоятелно.

5,69 лв. 3,98 лв.

📞 За бърза поръчка: 0885 954 643

SKU: S1027 Категория: Тагове: , , , ,

Цената е за 50г чай

чаша чай aromamag.bg
Цейлон Димбула OP е идеалният избор за тези, които не могат да си представят закуска без черен чай.
Запарката се характеризира с наситен кафяво-кафяв цвят и уникален аромат с нотка на горчивина, а листата са дълги, заострени, по-големи от тези на чая FOP, които рядко съдържат златисти връхчета.

Обозначението OP (Orange Pekoe) означава основния клас цейлонски чай. Той се характеризира с частично дълги, твърди листа без връхчета (златни връхчета), с малък брой дупки (перфорация).

Orange Pekoe не означава чай с вкус на портокал или дори чай, който се приготвя в оранжево-меден цвят. Вместо това Orange Pekoe се отнася до висококачествен черен чай, приготвен от млади листа. Orange Pekoe и други подобни фрази обикновено се използват от западните граждани за описание на черен чай от Индия, Шри Ланка и други части на Азия. Китайските черни чайове обаче обикновено не се класифицират по тази система.

Произходът на фразата “Orange Pekoe” е неясен. Възможно е терминът да е транслитерация на китайска фраза, която се отнася до пухкавите връхчета на пъпките на чаените растения. Възможно е също така наименованието да произхожда от холандския дом Оранж-Насау във връзка с Холандската източноиндийска компания, която спомага за популяризирането на чая в цяла Европа.

Листата на цейлонския чай се събират през цялата година и само най-добрите листа идват в Европа.
Черният чай се получава чрез ферментация на зелен чай. Той има стимулиращ ефект поради високото съдържание на теин. Той потиска растежа на бактериите, които може да се намират в храносмилателната система. Стимулира отделянето на храносмилателни сокове. Безспорното предимство на черния чай е понижаването на кръвното налягане – той подобрява кръвообращението и намалява риска от сърдечни заболявания.

Прекалено дългото варене на черен чай води до отделяне на танини, които намаляват риска от развитие на някои видове рак, но след това чаят губи вкуса си – става горчив. Цейлонският чай се съчетава идеално с добавяне на лимон.

Чаят от Шри Ланка (бивш Цейлон) има много аспекти. Той се отглежда през цялата година. Шри Ланка е най-известна с производството на класически черен чай, но също така и на CTC, зелен или бял чай. Повече от 30 % от реколтата от чай в Шри Ланка се отглежда в региони, класифицирани като “висока земя”, като например плантациите в Матале, района на Канди, в средата на острова.

Произход

Ароматен профил: богат, силен, освежаващ вкус на черен чай
Климатични условия: надморска височина на насажденията 1500-1800 m, долини, влажен и мъглив климат през по-голямата част от годината; по-хладният пролетен вятър придава на листата аромат на жасмин и кипарис
Място на отглеждане: в централната част на страната, но на изток от планинските райони

Район на бране на чая: Димбула, Шри Ланка

Начин на приготвяне


Дозиране
1 ч.л. с връх за 300мл вода

Запарка
100°C

Време на запарка
2 – 4 минути

Спецификация: Цейлон Димбула OP

Тегло

50гр

AromaMag
Logo
Количка за пазаруване