Чугунен чайник в японски стил Tetsubin 1 литър
🚚 Безплатна доставка за поръчки над 79.00лв
Железният чайник има дълга история в Китай, която може да се проследи назад до династиите Цин и Хан. Особено през династиите Тан и Сун, след въвеждането на чая от светеца Лу Ю, приготвянето на чай става много популярно.
При все по-честия културен обмен между Китай и Япония по време на династиите Тан и Сун занаятът за изработване на съдове следва въвеждането на видовете зелен чай и методите за приготвяне на чай и е донесен в Япония за японските монаси. Дълго време японците не са променяли процеса на производство на железни чайници, а просто са следвали методите, които са научили в Китай.
Ръчна изработка
Изработката на железния чайник обикновено отнема близо 2 месеца от първоначалния проект до завършването на готовия продукт. Деликатният железен чайник изисква майстори, които изработват корпуса и дръжката. Всеки от тях се изработва ръчно един по един. Тъй като майсторите, изработващи железните чайници, са различни, няма две напълно еднакви саксии. Ако желязното гърне, което сте купили, е малко „дефектно“, това е нормално, със сигурност го разбирате.
Използване и поддръжка
Преди първата употреба на чайника сложете в желязната кана малка чаша листа зелен чай и напълнете съда на 2/3 с вода. Варете в продължение на 20 минути, изключете огъня и го оставете да престои 5-6 минути. След това излейте тъмната вода. Отново напълнете чайника с вода и варете 6-8 пъти, докато водата стане бистра и чайникът е готов за употреба. Тази процедура е полезна, защото разтвореният танин в чая осъществява химическа реакция с желязото в чайника. Върху повърхността на железния чайник ще се образува слой от танинов железен филм, който има ефекта да предотвратява ръждясването на железния чайник.
След употреба изпразнете съда, оставете го да изстине и го оставете да изсъхне на въздух отвътре. След като изсъхне, поставете капака. Не оставяйте вода да седи в железния съд, когато не го използвате. Не покривайте с капака, преди чайникът да е изстинал. Избършете капака с кърпа, за да не се намокри вътрешността на съда поради конденз.
Подходящи източници на топлина за железни котли са огън от въглища, газова печка, индукционен котлон и нагряване с електрическа керамична печка, тъй като железният котел е подходящ за постепенен процес на нагряване. Благодарение на постепенното нагряване от вътрешната страна бавно се отделя малко желязо, като по този начин се повишава вкусът на питейната вода и се помага на организма да усвои желязото, което има същия ефект като добавката с желязо.
Предпазни мерки
1. Избягвайте да докосвате директно с ръце вътрешността на железния съд; старайте се да не почиствате вътрешността с кърпа или четка; не използвайте почистващи препарати, не избърсвайте.
2. Не мийте горещия чайник със студена вода. Не слагайте съдът на сухо без вода, това ще съкрати живота на чайника.
84,90 лв. 76,41 лв.
Спецификация: Чугунен чайник в японски стил Tetsubin 1 литър
|