Безплатна доставка при поръчки над 89.00лв до офис на Speedy За контакти: 0885 954 643 | [email protected]

Пиле на скара с лимон и билки

Представете си, че приготвяте ястие, което съчетава простота с изтънчен вкус – ястие, което е едновременно непринудено и изискано. Пилето на скара с лимон и билки предлага точно това, като съчетава пикантната есенция на лимона с ароматното очарование на пресни билки като розмарин и мащерка. Докато обмисляте перспективата да разнообразите следващото си събиране с това ястие, може да се запитате как техниката на печене на скара подобрява вкуса му. Но преди да пристъпите към грила, има една съществена стъпка, която не бива да пренебрегвате и която подготвя почвата за създаването на едно наистина запомнящо се преживяване.

История

Историята на пилето на скара с лимонови билки се корени във вечната традиция да се комбинират прости, пресни съставки за подобряване на ежедневните ястия. Това ястие води началото си от времето, когато готвачите са осъзнали, че няколко ключови съставки могат да създадат магия в кухнята.

Лимонът винаги е бил предпочитан заради яркия си, пикантен вкус. Той не само придава освежаващ вкус, но и помага за омекотяването на пилешкото месо, като го прави сочно и вкусно.

Билки като мащерка, розмарин и риган се използват от векове в кулинарията. Те придават земни и ароматни нотки, като подобряват вкуса на пилето на скара. Когато смесите тези билки с лимон, получавате очарователна комбинация, която прави ястието едновременно ароматно и задоволително.

Печенето на скара отдавна е популярен метод за приготвяне на пилешко месо. То придава на месото приятен загар и опушен вкус, като същевременно го запазва крехко отвътре.

Рецепта

Пиле на грил с лимонови билки е просто, но ароматно ястие, което улавя същността на пресните съставки. То е идеално за бързо хранене или за барбекю на открито, като предлага очарователна комбинация от пикантен лимон и земни билки в съчетание със сочно пиле. Това ястие е идеално за тези, които ценят елегантността на минимализма в готвенето, тъй като позволява на естествените вкусове да изпъкнат, без да бъдат пресилени от излишни съставки или сложни техники.

Независимо дали приготвяте ястие за себе си, или сте домакин на събиране, пилето на скара с лимонови билки със сигурност ще ви впечатли с примамливия си аромат и вкусен вкус.

Приготвянето е лесно, което го прави достъпно за готвачи от всички нива на умения. Мариноването на пилето гарантира, че ароматите са добре наситени, а печенето на скара осигурява сочен завършек. Съчетайте това ястие с различни гарнитури, като свежи салати, печени зеленчуци или лек кускус, за да си осигурите пълноценна вечеря. Комбинацията от лимон и билки не само засилва вкуса на пилето, но и осигурява освежаващ контраст, който допълва топлите, опушени нотки от скарата.

Съставки:

  • 4 пилешки гърди (приблизително 500 грама)
  • 1 лимон (изцеден от сока и кората)
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици сушени смесени билки (като мащерка, розмарин и риган)
  • Сол и черен пипер на вкус

За да приготвите пилето на скара с лимон и билки, започнете с мариноване на пилешките гърди. В купа смесете лимоновия сок, лимоновата кора, зехтина, сушените билки, солта и пипера, за да се получи марината. Поставете пилешките гърди в плитък съд или в затваряща се найлонова торбичка и ги залейте с маринатата, като се уверите, че са добре покрити.

Оставете пилето да се маринова в хладилника за поне 30 минути. Загрейте грила или грил тигана си на средно висока температура. След като се загрее, поставете маринованите пилешки гърди върху грила. Гответе от всяка страна за около 6-7 минути или докато вътрешната температура достигне 75°C и пилето се изпече, без да остава розово. Извадете пилето от грила и го оставете да почине за около 5 минути, преди да го сервирате.

За да постигнете най-добри резултати, преди да мариновате пилешките гърди, ги начукайте до равномерна дебелина. Това гарантира равномерно изпичане и по-крехък резултат. Ако времето позволява, мариновайте пилето за няколко часа или за една нощ, за да подобрите вкуса му.

Когато печете на скара, избягвайте да притискате пилето с шпатула, тъй като това може да изстиска соковете и да доведе до по-суха текстура.

Стъпки за готвене

За да започнете да приготвяте пилето на скара с лимонови билки, разбъркайте добре съставките на маринатата, като комбинирате в купа лимоновия сок, кората, зехтина, билките, солта и пипера.

Мариновайте пилето в тази ароматна смес за поне 30 минути, за да попият ароматите.

Загрейте грила на средно висока температура и изпечете маринованото пиле, докато стане златистокафяво от двете страни и се изпече.

Стъпка 1. Мариновайте пилето в лимон

подготовка на мариновано в лимон пиле

Започнете, като съберете всички съставки, необходими за мариноването на пилето. Необходими са ви 4 пилешки гърди, сокът и кората на 1 лимон, 3 супени лъжици зехтин, 2 чаени лъжички сушени смесени билки като мащерка, розмарин и риган, както и сол и черен пипер на вкус.

С всичко готово нека се потопим в процеса на мариноване.

В средно голяма купа смесете лимоновия сок и кората, зехтина и сушените билки. Тази смес е сърцето на вашата марината, която е пълна с цитрусови и билкови вкусотии. Добавете щипка сол и поръсете с черен пипер, след което разбъркайте всичко заедно, докато се смеси добре. Маринатата трябва да ухае свежо и привлекателно, подготвяйки почвата за пилето.

Поставете пилешките гърди в плитък съд или в затваряща се найлонова торбичка. Изсипете маринатата върху тях, като се уверите, че всяко парче е добре покрито.

Отделете малко време, за да масажирате маринатата в пилето, което ще му помогне да поеме по-добре ароматите. Запечатайте торбичката или покрийте съда, след което оставете в хладилника за поне 30 минути. Това време за почивка позволява на пилето да попие всички тези прекрасни аромати, което го прави сочно и вкусно, когато се сготви.

Стъпка 2. Печете пилето на грил до златисто

печете пилето на грил до златистоСлед като пилето поеме ароматите на маринатата, то е готово за скарата. Започнете с поставянето на всяко пилешко гърди върху грила, като ги разположите равномерно, за да се получи равномерно изпичане. Искате да чуете задоволително изсвирване, когато те попаднат върху горещите решетки. Този звук означава, че грилът си върши работата, запържва пилешкото месо и запазва вкусния аромат на лимон и билки.

Гответе всяка страна на пилето за около 6-7 минути. През това време следете за промяната на цвета. Целта е външната страна да придобие красив златистокафяв цвят. Това показва, че пилето се готви перфектно и развива ароматна коричка.

Не забравяйте да не притискате пилето с шпатулата, защото това може да изстиска соковете и месото да остане сухо.

Използвайте термометър за месо, за да проверите дали вътрешната температура е достигнала 75°C. Това гарантира, че пилето е изпечено, без да остава розово във вътрешността му.

След като е готово, внимателно извадете пилето от грила. Оставете го да почине за около 5 минути, преди да го сервирате. Това време за почивка помага на соковете да се разпределят, за да бъде пилето сочно и крехко. Насладете се!

Стъпка 3. Загрейте грила на средно висока степен

Предварително загряване на грила на средно висока температура

Замисляли ли сте се някога защо предварителното загряване на грила е толкова важно? Предварителното загряване гарантира, че пилето на грил с лимонови билки ще се изпече равномерно и ще придобие красив златист цвят.

Когато настроите грила си на средно висока температура, той ще достигне правилната температура, за да се запече пилето перфектно, задържайки всички вкусни сокове, за които сте работили толкова усилено с маринатата. Тази първоначална топлина създава следи от грила, които не само изглеждат привлекателно, но и придават нотка на опушен вкус.

За да загреете грила си, започнете, като го включите и настроите температурата на средно висока. Ако използвате грил с дървени въглища, оставете въглищата да станат пепеляви и ги разпръснете равномерно.

При газов грил просто настройте копчетата на средно висока температура и затворете капака. Дайте му около 10-15 минути, за да се загрее предварително; това гарантира, че цялата повърхност на грила е гореща и готова.

След като се загрее предварително, повърхността на вашия грил ще бъде идеална за приготвяне на пилешките гърди. Добре загрятата скара помага да се предотврати залепването, което улеснява обръщането на пилето, без да се разкъса.

Стъпка 4. Мариновайте пилето в продължение на 30 минути

Мариновайте пилето тридесет минутиМариноването, което насища пилето с аромат, е важна стъпка, която превръща обикновените съставки в апетитно ястие. За да започнете, ще трябва да подготвите пилешките гърди, като се уверите, че са готови да попият вкусната марината.

Започнете, като поставите пилешкото месо в плитък съд или затваряща се найлонова торбичка. Този метод помага на маринатата да покрие пилето равномерно, като придава на всяка хапка аромат.

След като пилето е поставено на мястото си, залейте го с маринатата. Уверете се, че всяко парче е добре покрито, така че ароматите да се разпределят равномерно. Обърнете пилето с ръце или лъжица, за да достигне маринатата до всяко кътче.

Тази стъпка е от съществено значение, тъй като позволява на лимона и билките да проникнат в месото и да го направят крехко и ароматно.

А сега оставете магията да се случи! Оставете пилето да се маринова в хладилника за поне 30 минути. Това изчакване е от ключово значение, тъй като дава възможност на ароматите да се слеят с пилето.

Ако можете, оставете го да се маринова по-дълго, за да придобие още по-силен вкус. Търпението ви ще бъде възнаградено с вкусно подправено пиле на скара с лимонови билки.

Стъпка 5. Разбъркайте добре съставките на маринатата

разбъркайте старателно съставките на маринатата

Като пилето почива в хладилника, е време да приготвите маринатата, която ще го насити с вкус. Започнете, като съберете съставките: пресен лимонов сок и кора, зехтин, сушени билки, сол и черен пипер. Тези прости, но мощни аромати са тайната, която ще направи пилето ви вкусно.

Пригответе средно голяма купа за смесване и добавете първо лимоновия сок. Киселинността на лимона спомага за омекотяването на пилето и разкрива свежестта на всяка хапка.

След това включете лимоновата кора, която е пълна с етерични масла, които придават жив цитрусов аромат. Изсипете зехтина, който действа като перфектно свързващо вещество, гарантиращо равномерното покриване на пилето с марината.

Накрая поръсете със сушени смесени билки. Те могат да включват мащерка, розмарин и риган. Те внасят земни нотки, които допълват пикантния лимон.

Овкусете със сол и черен пипер на вкус, като не забравяте, че тези основни съставки подсилват всички останали вкусове. Използвайте бъркалка или вилица, за да разбъркате добре всичко. Потвърдете, че олиото и лимоновият сок се смесват добре, като се получава гладка, емулгирана смес.

Добре разбърканата марината означава, че всяко парче пиле ще бъде с аромат.

Заключителни мисли

В крайна сметка пилето на скара с лимон и билки е демонстрация как няколко прости съставки могат да създадат ястие, изпълнено с вкус и елегантност.

Необикновено е как само лимонът, билките и зехтинът могат да превърнат обикновеното пиле в нещо специално. Тази рецепта показва, че не се нуждаете от много изискани съставки, за да приготвите вкусно ястие. Само с няколко основни стъпки можете да създадете ястие, което да изглежда едновременно изискано и домашно.

Когато приготвяте пиле на скара с лимон и билки, не просто готвите, а създавате ястие, което може да се пригоди за всеки повод.

Независимо дали имате обикновена вечеря със семейството или по-официално събиране с приятели, това ястие винаги впечатлява. Простотата му го прави лесно за приготвяне, дори ако сте начинаещи в готвенето. Освен това ароматите са леки и свежи, идеални за всеки сезон.

Съчетаването на ястието с лек и освежаващ чай, като например бял чай или зелен чай с цитрусови плодове, ще подчертае нотките на лимон и билки, без да ги пресилва.

Йордан Перчемлиев
AromaMag
Logo
Количка за пазаруване