Безплатна доставка при поръчки над 89.00лв до офис на Speedy За контакти: 0885 954 643 | [email protected]

Бергамот – ползи и употреба

Бергамотът предлага различни ползи, включително подобряване на настроението, намаляване на тревожността и стреса и потенциално подобряване на здравето на сърцето.

Етеричното му масло, богато на антибактериални и противовъзпалителни свойства, подпомага лечението на акне и регенерацията на кожата. Бергамотът също така проявява антимикробни способности и значителен противовъзпалителен потенциал.

Използването му се простира до кулинарни приложения, като ароматизиране на чайове и ястия. Освен това бергамотът може да допринесе за понижаване на нивата на холестерола и за регулиране на кръвната захар.

Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се разбере напълно антиоксидантното му действие и подходящите предпазни мерки за безопасност.

Произход на бергамота

bergamot s historical and geographical roots

Плодовете на бергамота се отглеждат предимно в Калабрия, Южна Италия, като на тях се пада 80% от световното производство с годишен добив от 25 000 тона.

Дървото бергамот (Citrus bergamia), хибрид на лимон и горчив портокал, произхождащ от Югоизточна Азия, е пренесено в Европа през XVII в. по търговските пътища.

Уникалният микроклимат на Калабрия с мека зима, горещо лято, богата на калций почва и близост до Йонийско море допринасят за характерния аромат и вкус на плода.

За отглеждането на бергамот са необходими температури между 10°C и 37°C и годишни валежи от 600-1000 мм.

Името на плода вероятно произлиза от Бергамо, Италия, където е продаден за първи път, въпреки че там не се отглежда широко.

Търговското отглеждане в Калабрия започва през XVIII век, което оказва значително влияние върху местната икономика.

Етеричното масло от бергамот , което се извлича от кората, е високо ценено в парфюмерията и ароматерапията, като методите за производство са усъвършенствани през вековете.

Свойства за подобряване на настроението

emotional well being boosting effects

Етеричното масло от бергамот е изследвано заради потенциала му да подобрява настроението чрез облекчаване на тревожността и стреса.

Изследванията показват, че бергамотът може да повлияе на активността на невротрансмитерите в мозъка, което допринася за неговото анксиолитично действие.

Освен това излагането на аромата на бергамот се свързва с повишаване на положителните емоции и общото благосъстояние, което предполага неговата полезност като естествено средство за поддържане на настроението.

Тези констатации подчертават обещаващата роля на бергамота за насърчаване на емоционалното здраве.

Облекчаване на тревожността и стреса

Бергамотът предлага забележително предимство при потенциално облекчаване на тревожността и стреса. Проучванията показват, че етеричното масло от бергамот може да помогне за намаляване на нивата на кортизол– хормон, свързан със стреса. Според изследване в Journal of Alternative and Complementary Medicine вдишването на масло от бергамот в продължение на 15 минути може да намали нивата на кортизол и да подобри настроението.

Включването на бергамот в рутинната ви програма за облекчаване на стреса може да стане чрез различни методи, включително разпръскване на маслото, локално нанасяне върху кожата (разредено), вдишване или добавяне към вана. Всеки метод има специфична продължителност и потенциални ползи, като намаляване на тревожността, понижаване на сърдечния ритъм, намаляване на кортизола и подобряване на релаксацията.

Въпреки това индивидуалните реакции към бергамота могат да варират и е изключително важно да се консултирате със здравен специалист, преди да го включите в рутинната си програма за здравословен живот, особено ако имате съществуващи здравословни състояния или приемате лекарства.

Повишаване на положителните емоции

Етеричното масло от бергамот може значително да подобри емоционалното благополучие, като увеличи освобождаването на допамин и серотонин – невротрансмитери, свързани с удоволствието и удовлетворението.

Неговият уникален химичен състав, включващ лимонен и линалоол, допринася за ефекта му на подобряване на настроението.

Проучванията показват, че вдишването на аромата на бергамот може да намали негативните емоции, да повиши релаксацията, да подобри общото настроение, да подобри когнитивните функции и да насърчи чувството за благополучие.

Проучване от 2015 г. установява, че вдишването на етерично масло от бергамот в продължение на 15 минути води до значително подобряване на положителните емоции и енергийните нива.

Включването на бергамот в рутинните процедури за ароматерапия може да доведе до приповдигнато настроение и повишена позитивност в ежедневието.

Техники за намаляване на стреса

effective stress relief methods

Включването на бергамот в рутинни процедури за управление на стреса чрез ароматерапия може значително да понижи нивата на кортизол. Кортизолът, хормон, свързан със стреса, може да бъде намален с до 36 % чрез 15-минутна инхалация на етерично масло от бергамот.

Този метод може да бъде допълнен с други техники за релаксация като дълбоко дишане или медитация, което потенциално може да подобри качеството на съня, да намали тревожността и да подобри цялостното благосъстояние.

За да използвате бергамот за намаляване на стреса, можете да разпръсквате маслото в жилището или работното си място в продължение на 15-30 минути, да добавите няколко капки в топла вана или да прилагате разредено масло локално.

Въпреки че бергамотът може да бъде ефективен допълнителен подход за справяне със стреса, той не трябва да замества професионалния медицински съвет при състояния, свързани със стреса. Предварителната консултация с медицинско лице е от решаващо значение, особено за лица с вече съществуващи здравословни състояния или такива, които приемат лекарства.

Приложения за грижа за кожата

skincare routine essentials

Бергамотът предлага различни ползи в грижата за кожата, което го прави ценна съставка в много продукти. Неговите антибактериални и противовъзпалителни свойства помагат в борбата с акнето и намаляват възпаленията. Като стягащо средство той може да свие порите и да регулира производството на себум, което е от полза за мазните и смесените типове кожа.

Проучванията показват, че маслото от бергамот осигурява няколко предимства за здравето на кожата, включително:

  • Защита срещу свободните радикали чрез антиоксидантна активност
  • Насърчаване на регенерацията на кожните клетки
  • Намаляване на хиперпигментацията и тъмните петна
  • Подобряване на еластичността и здравината на кожата
  • Подобряване на цялостния тонус и текстура на кожата

Правилното разреждане на бергамота в състава на продуктите за грижа за кожата е от решаващо значение за предотвратяване на дразненето на кожата.

Бергамотът може да повиши фоточувствителността, което налага използването на слънцезащитни продукти заедно с продуктите, съдържащи тази съставка. Препоръчва се провеждането на тест с лепенки преди пълното нанасяне, за да се гарантира съвместимост с отделните типове кожа и да се сведат до минимум нежеланите реакции.

Ползи за здравето на сърцето

cardiovascular wellness advantages

Екстрактът от бергамот допринася за здравето на сърцето чрез няколко механизма, подкрепени от изследвания. Доказано е, че той понижава нивата на холестерола, особено на LDL холестерола, който е известен като “лош” холестерол. В клинични проучвания при участниците, които са приемали екстракт от бергамот в продължение на 30 дни, е наблюдавано значително намаляване на нивата на общия холестерол и LDL холестерола.

Бергамотът съдържа антиоксиданти, които спомагат за предпазване от оксидативен стрес, допринасящ за сърдечни заболявания. Неговите полифеноли, включително нарингин и неоериоцитрин, проявяват противовъзпалителни свойства и подобряват функцията на ендотела, като спомагат за по-доброто здраве на сърдечносъдовата система.

Освен това бергамотът играе роля в регулирането на нивата на кръвната захар, което е решаващ фактор за здравето на сърцето. Проучванията показват, че екстрактът от бергамот може да подобри инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата.

Антимикробни свойства

microbial resistance properties

Антимикробните свойства на бергамота се дължат на неговите биоактивни съединения, включително лимонен, линалоол, линалил ацетат, γ-терпинен и β-пинен.

Тези компоненти разрушават клетъчните мембрани на микробите и потискат бактериалния растеж. Проучванията in vitro доказват ефикасността на бергамота срещу патогени като Staphylococcus aureus, Escherichia coli и Candida albicans.

Потенциалните му приложения се простират до консервиране на храни като естествен консервант и лечение на кожни инфекции и орална кандидоза поради противогъбичните му свойства.

Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се разберат напълно механизмите и оптималните му приложения в медицината и промишлеността.

Потенциал за борба с възпаленията

anti inflammatory benefits explored

Бергамотът демонстрира значителни противовъзпалителни свойства, дължащи се основно на неговите флавоноиди и полифеноли. Тези съединения потискат производството на провъзпалителни цитокини и модулират имунния отговор.

Проучване от 2016 г. в Journal of Ethnopharmacology показва, че етеричното масло от бергамот намалява маркерите за възпаление при плъхове с оток на лапата, предизвикан от карагенан, като отокът на лапата намалява с 63%. Освен това в обзор от 2019 г. в International Journal of Molecular Sciences се посочва потенциалът на бергамота за справяне с хронични възпалителни състояния като артрит и сърдечносъдови заболявания.

Противовъзпалителните ефекти на бергамота са от полза и за здравето на кожата. Проучване от 2017 г. в Phytotherapy Research установява, че локалното приложение на екстракт от бергамот намалява възпалението на кожата при мишки с контактен дерматит, като намалява нивата на провъзпалителните цитокини с до 50%.

Въпреки че тези констатации сочат, че бергамотът е обещаващ като естествена алтернатива за справяне с възпалителни състояния, са необходими повече изпитвания върху хора, за да се потвърди неговата ефикасност.

Антиоксидантни ефекти

health benefits of antioxidants

В допълнение към противовъзпалителните си ефекти бергамотът притежава мощни антиоксидантни свойства. Тези антиоксиданти са от решаващо значение за предпазване на организма от оксидативен стрес и увреждания, причинени от свободните радикали. Бергамотът съдържа високи нива на флавоноиди и други полифенолни съединения, които допринасят за силната му антиоксидантна активност.

Антиоксидантните ползи от бергамота включват:

  • Неутрализиране на вредните свободни радикали
  • Защита на клетките от окислително увреждане
  • Подпомагане на цялостната имунна функция
  • Потенциално намаляване на риска от хронични заболявания
  • Подпомагане на здравето на кожата и антиейджинг ефект

Изследванията показват, че екстрактът от бергамот може значително да повиши активността на антиоксидантните ензими, включително супероксид дисмутаза и глутатион пероксидаза. Тези ензими са от жизненоважно значение за поддържане на клетъчното здраве и предотвратяване на уврежданията, причинени от оксидативен стрес.

Освен това антиоксидантите в бергамота потискат липидната пероксидация – процес, който може да доведе до клетъчна дисфункция и различни здравословни проблеми. Включването на бергамот в диетата ви или използването му в ароматерапията може да ви позволи да се възползвате от тези мощни антиоксидантни ефекти и да насърчите цялостното здраве и благополучие.

Кулинарни употреби

cooking and food preparation

Бергамотът има многостранно кулинарно приложение, което се простира отвъд обичайната му употреба в чая “Ърл Грей”.

Той подсилва различни десерти, като торти, бисквити и сорбета, с отличителния си пикантен аромат и вкус.

В средиземноморската кухня бергамотът често се използва за придаване на яркост на пикантни ястия и маринати.

Ароматизиране на чайове и десерти

Бергамотът, ценен от кулинарите и любителите на чая, е известен с характерния си ароматен профил, който подсилва чайове и десерти. Неговата есенция придава уникален флорален и цитрусов вкус, пример за което е чаят “Ърл Грей”, който превръща обикновения черен чай в сложно ароматно преживяване.

Маслото от кората на бергамот се използва в малки количества за ароматизиране:

  • Различни чаени смеси, включително черни, зелени и билкови сортове
  • Торти и сладкиши, особено в италианската кухня
  • Сладоледи и сорбета
  • Шоколади и сладкарски изделия
  • Мармалади и консерви

Освен традиционните приложения, готвачите и учените в областта на храните изследват иновативни кулинарни приложения на бергамота. Последните проучвания показват потенциални ползи за здравето, като подобряване на сърдечносъдовата функция и намаляване на нивата на холестерола, от храни с вкус на бергамот.

Прекомерната консумация на масло от бергамот обаче може да доведе до неблагоприятни ефекти поради концентрираните му съединения. Когато се използва разумно, бергамотът придава изтънчено измерение както на сладките, така и на солените ястия.

Пикантна цитрусова съставка

Бергамотът, универсална цитрусова съставка, подобрява както сладките, така и солените ястия с уникалния си ароматен профил, съчетаващ тръпчивостта на лимона и цветните нотки на портокаловия цвят.

Известен с аромата на чай “Ърл Грей“, пикантната есенция на бергамота може да освежи маринати, дресинги и сосове, като особено добре допълва морските дарове, птичето месо и ястията, вдъхновени от Средиземноморието.

В десертите той придава отличителен аромат на кремове, сорбета и печени изделия. Етеричното масло от бергамот се използва пестеливо, за да придаде аромат, без да добавя влага.

Богат на антиоксиданти, особено флавоноиди и полифеноли, бергамотът може да предложи ползи за здравето, като например подобряване на сърдечно-съдовата функция и управление на холестерола.

Поради силния си аромат, малко количество бергамот е достатъчно при готвене.

Безопасност и предпазни мерки

safety measures and guidelines

Като цяло бергамотът е безопасен, но са необходими предпазни мерки. Етеричното масло може да повиши фоточувствителността, като потенциално може да причини слънчево изгаряне или дразнене на кожата при излагане на слънчева светлина. Избягвайте излагането на слънце в продължение на поне 12 часа след нанасяне върху кожата.

Бергамот може да взаимодейства с лекарства, влияещи върху кръвната захар или налягането.

Мерките за безопасност включват: 1:

  • Правилно разреждане на етеричното масло преди нанасяне върху кожата
  • Провеждане на тест с пластир за алергични реакции
  • Избягване на употребата по време на бременност или кърмене
  • Да се съхранява на място, недостъпно за деца и домашни любимци
  • Консултация със здравен специалист за съществуващи медицински състояния

Страничните ефекти могат да включват дразнене на кожата, алергии или гадене. При поява на нежелани реакции прекратете употребата и потърсете лекарска помощ.

Закупувайте висококачествено, чисто етерично масло от бергамот от надеждни източници. Спазвайте препоръчителните указания за употреба и се консултирайте с експерт или доставчик на здравни услуги, ако имате притеснения относно употребата на бергамот.

Често задавани въпроси

Може ли етеричното масло от бергамот да се използва по време на бременност?

Използването на етерично масло от бергамот по време на бременност изисква повишено внимание. Консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги преди употреба. Ако е разрешено, прилагайте го пестеливо и в разредена форма. Някои специалисти не препоръчват употребата му през първото тримесечие.

Как се сравнява бергамот с други цитрусови етерични масла?

Етеричното масло от бергамот притежава по-сложен аромат в сравнение с други цитрусови масла, като лимон, портокал и грейпфрут, които имат по-прости аромати. Уникалният флорално-цитрусов аромат на бергамот го отличава. Освен това бергамотът е известен с качествата си за подобряване на настроението, което го прави предпочитан избор в ароматерапевтичните смеси.

Има ли лекарствени взаимодействия, свързани с употребата на бергамот?

Бъдете внимателни при употребата на бергамот, тъй като той може да взаимодейства с някои лекарства, потенциално да увеличи чувствителността към слънцето и да повлияе на лекарствата за разреждане на кръвта. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да използвате бергамот, особено ако приемате лекарства с рецепта.

Може ли маслото от бергамот да помогне за растежа на косата или за здравето на скалпа?

Маслото от бергамот може да подобри здравето на скалпа чрез потенциално увеличаване на кръвообращението и регулиране на производството на себум. Въпреки това липсва научна информация за прякото му въздействие върху растежа на косата. То винаги трябва да се разрежда преди прилагане.

Каква е разликата между етеричното масло от бергамот и екстракта от бергамот?

Етеричното масло от бергамот е по-концентрирано и по-силно от екстракта от бергамот. То се извлича чрез парна дестилация и се използва предимно за ароматерапия. За разлика от него екстрактът от бергамот е по-малко концентриран и се използва често в храни и напитки.

Йордан Перчемлиев
AromaMag
Logo
Количка за пазаруване