Безплатна доставка при поръчки над 79.00лв до офис на Speedy За контакти: 0885 954 643 | [email protected]

Техника за емоционална свобода (ТЕС) – техника от 5 стъпки за облекчаване на тревожността

Техниката за емоционална свобода (ТЕС) е мощен метод, който можете да използвате за облекчаване на тревожността. Той съчетава акупресура и психология, като се фокусира върху потупването на определени точки по тялото ви. Ето едно кратко ръководство: Първо, идентифицирайте проблема, който причинява вашето безпокойство. След това оценете интензивността на тревожността си по скала от 0 до 10. Стъпката за настройка включва съставяне на фраза, която признава проблема и същевременно утвърждава самоприемането. След това следвайте последователност от потупвания по ключови акупресурни точки. Проследявайте напредъка си и го коригирайте, ако е необходимо. Цялостният подход на ТЕС може значително да намали нивата на стрес. При последователно практикуване ще забележите значително подобрение на благосъстоянието си.

Разбиране на ТЕС

ТЕС, или потупването, гениално съчетава акупресура с психология, за да разсее негативните емоции и да възстанови енергийния баланс. Този метод включва потупване по определени акупресурни точки на тялото ви, което изпраща успокояващи сигнали към мозъка, особено насочени към амигдалата. Тази област на мозъка е от жизненоважно значение за обработката на емоциите и чрез успокояването ѝ сте в състояние значително да намалите нивата на стрес.

Освен това ТЕС не е само за справяне със стреса; това е цялостен подход за справяне с тревожността. Фокусирайки се върху тези меридианни точки, вие не само успокоявате ума си, но и регулирате нивата на кортизол. Кортизолът е хормонът, свързан със стреса, и като го държи под контрол, ТЕС помага за облекчаване на симптомите на тревожност. Това от своя страна укрепва имунната ви система, тъй като високите нива на стрес и тревожност могат да окажат отрицателно въздействие върху защитните сили на организма.

Това, което е забележително за ТЕС, е способността ѝ да се справя с първопричината за негативните ви емоции, осигурявайки баланс в енергията ви. Този баланс е от съществено значение за поддържане на физическото и емоционалното здраве. Посредством потупването на практика помагате на тялото си да се пренастрои, насърчавайки състояние на релаксация и спокойствие, което се бори с неблагоприятните последици от стреса и тревожността.

Идентифициране на проблема

За да започнете да използвате ТЕС за облекчаване на тревожността, първо трябва да определите конкретните чувства и емоции, които ви притесняват.

Осъзнаването на първопричините за тези чувства е от съществено значение за ефективното насочване към тях по време на процеса на потупване.

Тази стъпка гарантира, че се фокусирате върху правилните проблеми, за да постигнете възможно най-добри резултати.

Посочете конкретни чувства

Определянето на точната емоция или чувство, които ви причиняват страдание, като например тревожност или страх, е важна първа стъпка във вашето пътуване с ТЕС потупването. Като посочите точния проблем или задействащ фактор, който води до емоционалния ви дискомфорт, вие подготвяте почвата за по-фокусирана и ефективна сесия.

Изключително важно е да уточните интензивността и естеството на емоцията, към която се обръщате. Фокусирането върху една-единствена емоция или аспект ви позволява да се съсредоточите върху това, което наистина е важно. Разбирането на тази основна емоция е от основно значение за изработването на вашите подготвителни фрази и последователност на потупването.

Този подход гарантира, че основите на ТЕС потупването се прилагат по начин, който е насочен директно към вашето страдание, с цел постигане на най-добри резултати.

Признаване на основните причини

Разкриването на първопричината за вашето страдание е важна стъпка в Техниката за емоционална свобода (ТЕС), която позволява по-целенасочена и ефективна потупваща сесия. Като идентифицирате проблема, вие подготвяте почвата за по-целенасочено и силно облекчаване на тревожността.

Разбирането на конкретните отключващи фактори или емоции, които водят до вашето емоционално страдание, позволява целенасочен подход по време на процеса на потупване. Тази яснота при идентифицирането на първопричините ви позволява да се включите в целенасочено потупване на меридианните точки, пряко свързани с тези емоции.

Освен това, като осъзнаете тези задействащи фактори, можете да адаптирате настройващите фрази и последователността на потупването, за да се справите с тревожността си с точност, което повишава цялостната ефективност на ТЕС за осигуряване на облекчение.

Оценка на интензивността

Оценяването на интензивността на тревожността ви по скала от 0 до 10 е важна първоначална стъпка в проследяването на ефективността на ТЕС потупването за облекчаване. Този метод за оценка на интензивността ви помага да прецените тежестта на симптомите на тревожност преди и след практикуването на ТЕС потупването. Като определяте базово ниво на интензивност, вие установявате отправна точка, която ви позволява да видите как всяка сесия влияе на нивото на тревожността ви.

Скалата от 0 до 10 предлага количествено измерване, което прави по-ясно колко притеснителни са симптомите на тревожността ви във всеки един момент. Този цифров подход подпомага наблюдението на подобренията с течение на времето, като ви дава осезаем начин да проследявате напредъка си. Редовното оценяване на интензивността на симптомите на тревожност е жизненоважно. Тя ви помага да разберете колебанията и тенденциите в нивата на тревожност в отговор на ТЕС потупването.

Тази постоянна оценка ви гарантира, че не само гадаете за напредъка си, а имате конкретни доказателства за ефективността на усилията си. Като поддържате тази практика, ще сте по-добре подготвени да управлявате тревожността си и да измервате истинското въздействие на ТЕС потупването върху намаляването на нейната тежест.

Настройката

За да започнете настройката в ТЕС, ще създадете изявление, което признава конкретния проблем или емоция, с които се стремите да се справите, в съчетание с утвърждаване на самоприемането. Тази стъпка е от решаващо значение, тъй като поставя основите на целия процес на потупване, насочвайки се директно към сърцевината на вашата тревожност или емоционално страдание. По този начин се подготвяте да се справите не само със симптомите, но и с първопричината за вашия дискомфорт.

При съставянето на настройващото изявление не забравяйте да:

 • Ясно да определите проблема или емоцията, върху която искате да се фокусирате.
 • Включете утвърждаване на самоприемането, за да насърчите позитивното мислене.
 • Поставете ясно намерение за това, което се надявате да постигнете чрез сеанса по потупване.
 • Уверете се, че изявлението е достатъчно конкретно, за да бъде насочено към вашите уникални емоции или проблеми.
 • Възприемайте настройката като съществена част от подготовката на ума и тялото ви за ефективно ЕСТЕ потупване и окончателно облекчаване на тревожността.

Последователност на потупването

След като установите намерението си с ясно, утвърждаващо изявление, ще преминете към последователността на потупването, при която леко ще потупвате определени точки по тялото си, за да възстановите енергийния си баланс.

Тази последователност от ТЕС потупвания е насочена към определени акупунктурни точки, включително областите отстрани на ръката, веждата, отстрани на окото, под окото, под носа, брадичката, ключицата, гръдния кош и върха на главата.

Всяка от тези точки съответства на енергийни пътища, свързани с органи и емоции, като улеснява потока на енергия, който може да доведе до емоционално освобождаване и облекчаване на тревожността.

Резултати от тестването

Сега, след като научихте последователността на потупването, нека да разгледаме колко ефективно е то в действителност чрез проучвания и личен опит.

Изследванията и свидетелствата показват значително облекчаване на тревожността, което маркира ТЕС като мощен инструмент за емоционално благополучие.

Ще откриете, че както научните изследвания, така и индивидуалните истории подчертават положителното въздействие на тази техника върху психичното здраве.

Ефективност в изследванията

Над 100 клинични проучвания са потвърдили ефективността на ТЕС потупването за облекчаване на симптомите на тревожност. Ето какво показват научните доказателства:

 • ТЕС е показала обещаващи резултати при лечението на посттравматично стресово разстройство, давайки надежда на хората, които се борят с неговите изтощителни последици.
 • Тя е ефективна за ветерани от войната, преживели сексуално насилие и преживели бедствия, като значително намалява симптомите на тревожност.
 • Изследванията показват, че ТЕС може да понижи нивото на хормоните на стреса като кортизол, което подобрява емоционалното ви състояние.
 • Ще почувствате намалени симптоми на болка, което ще улесни справянето с ежедневните дейности без дискомфорт.
 • Наблюдава се подобряване на сърдечния ритъм, което показва намаляване на нивата на тревожност и стрес.

Тези проучвания предоставят солидни доказателства, че ТЕС е реална възможност за облекчаване на тревожността, подкрепена с научни доказателства.

Прозрения от личен опит

Вниквайки в личните преживявания, става ясно, че ТЕС потупването последователно намалява показателите за тревожност средно с впечатляващите 41%. Тази техника не само предлага незабавно облекчение на острия стрес, но и допринася за дългосрочни ползи при управлението на тревожността.

Чрез потупването по определени меридиани вие основно се насочвате към корена на негативните емоции и тревожните мисли, което води до значително намаляване на стреса. Освен това резултатите от тестовете подчертават способността на ТЕС да регулира ефективно нивата на кортизол, като подобрява функциите на имунната ви система.

Красотата на 5-стъпковата техника се крие в нейната простота и ефикасност при осигуряването както на незабавно, така и на трайно облекчение. Чрез последователно практикуване на ТЕС потупването вие не само намалявате настоящата тревожност, но и укрепвате емоционалната си устойчивост срещу бъдещи стресови фактори.

Предимства на ТЕС

Проучването на ползите от ТЕС разкрива впечатляващата подкрепа на над 100 рецензирани проучвания, които подчертават ефективността му за облекчаване на симптомите на тревожност. Тази техника се откроява като нефармакологичен и икономически ефективен подход за облекчаване на тревожността, което я прави достъпна за широк кръг от хора, търсещи управление на стреса без необходимост от медикаменти.

 • Нефармакологичен и икономически ефективен: ТЕС е алтернатива на традиционната терапия и медикаментите, която е по-евтина от гледна точка на бюджета и намалява финансовия стрес.
 • Намаляване на нивата на кортизол: Проучванията показват, че ТЕС може значително да понижи нивата на кортизол, като спомага за по-спокойно състояние и подобрява способността ви да се справяте със стреса.
 • Одобрена от Американската психологическа асоциация: Тази препоръка допринася за по-голяма достоверност, като ви уверява в ефективността на ТЕС при управлението на стреса.
 • Облекчава симптомите на прегаряне: Като се справя със стреса и тревожността, ТЕС помага за предотвратяване на прегарянето, подобрявайки цялостното ви благосъстояние.
 • Подкрепа от рецензирани проучвания: С над 100 проучвания, подкрепящи ефикасността на метода, можете да се доверите на ТЕС като на надежден метод за намаляване на тревожността и стреса.

Включването на ТЕС в ежедневието ви може да бъде трансформираща стъпка към по-добро управление на тревожността и стреса и подобряване на цялостното ви благосъстояние.

Общи въпроси

След като очертахме ползите от ТЕС, нека сега да разгледаме някои често задавани въпроси относно тази техника. Може би се чудите как потупването на меридианните точки може да помогне за облекчаване на тревожността. Техниката ТЕС в 5 стъпки работи чрез потупване на определени точки, което помага за намаляване на нивата на кортизол, оказвайки пряко въздействие върху симптомите на стрес и тревожност. Изследванията показват, че практикуването на ТЕС може да понижи показателите за тревожност средно с 41%, което я прави мощен инструмент за намаляване на стреса.

Друг често срещан въпрос е как ТЕС влияе на тялото. Чрез потупването ТЕС може да регулира нервната система, което води до по-балансирано състояние. Тази регулация помага не само за облекчаване на непосредствения стрес, но и за укрепване на имунната система чрез понижаване на свързания със стреса кортизол.

Може би сте любопитни и за комбинацията от акупресура и психология в ТЕС. Тази уникална комбинация позволява освобождаване на негативните емоции, като същевременно насърчава релаксацията. Като се фокусира върху физическите и психологическите аспекти на тревожността, ТЕС осигурява цялостен подход за справяне със симптомите.

Следващи стъпки

Сега, след като сте запознати с основите на ТЕС, нека преминем към това какво можете да направите по-нататък, за да обогатите още повече пътуването си за облекчаване на тревожността. Като включите няколко допълнителни стъпки, можете да подобрите опита си с ТЕС потупването и да увеличите максимално ползите от него за намаляване на стреса и регулиране на нивото на кортизола.

Ето следващите стъпки:

 • Практикувайте редовно: Последователността е от ключово значение по отношение на ТЕС. Ежедневното потупване може да ви помогне да поддържате ниски нива на тревожност и да държите стреса настрана.
 • Включете утвърждения: Използвайте положителни утвърждения заедно с изявленията за настройка, за да подсилите психологическия аспект на ТЕС и да повишите ефективността му за облекчаване на тревожността.
 • Съсредоточете се върху различни меридианни точки: Експериментирайте с потупването на различни акупресурни точки, за да откриете кои области осигуряват най-голямо облекчение на симптомите на тревожност.
 • Прилагайте лек натиск: Не забравяйте, че натискът, прилаган по време на потупването, трябва да бъде силен, но лек, за да стимулира меридианните точки, без да причинява дискомфорт.
 • Използвайте ТЕС от двете страни на тялото: При някои хора редуването на потупването от двете страни на тялото може да доведе до по-големи ползи за намаляване на симптомите на тревожност.

Йордан Перчемлиев
AromaMag
Logo
Количка за пазаруване