Безплатна доставка при поръчки над 89.00лв до офис на Speedy За контакти: 0885 954 643 | [email protected]

Разликите между производството на ортодоксален и CTC чай

Методите за производство на чай от ортодоксален и CTC чай се различават съществено по отношение на техниките на обработка и резултатите. Ортодоксалната обработка запазва целостта на листата чрез внимателно откъсване, изсъхване, валцуване, окисляване и сушене. За разлика от това при CTC (Cut, Tear, Curl) се използват механизирани валяци за създаване на малки, равномерни гранули. Ще забележите, че ортодоксалните чайове имат по-големи, разнообразни листа със сложни вкусове, докато CTC чайовете предлагат по-силни и по-здрави вкусове. Ортодоксалните чайове изискват по-ниски температури на водата и по-дълго време за накисване, докато CTC чайовете се нуждаят от по-топла вода и по-кратко време за накисване. Тези разлики оказват влияние върху пазарните приложения, като ортодоксалните чайове преобладават на специализираните пазари, а CTC чайовете – в масовите продукти. Разбирането на тези разлики може да подобри процеса на оценяване и избор на чай.

Обяснени методи на обработка

При производството на чай се използват многобройни методи за обработка, като всеки от тях дава различни вкусови профили и характеристики.

Двата основни метода, с които ще се сблъскате, са ортодоксален и CTC (Cut, Tear, Curl).

При ортодоксалната обработка листата се откъсват внимателно и се обработват минимално.
Те са изсъхнали, навити, окислени и изсушени, като по този начин се запазва целостта на листата.
Този метод се използва за висококачествени чайове от цели листа, при които се получават сложни вкусове и аромати.

Преработката на CTC, за разлика от нея, включва по-механизиран подход.
Листата се подават през цилиндрични валяци със стотици остри зъби.
Те режат, разкъсват и навиват листата на малки, равномерни топчета.
Този метод се използва предимно за черни чайове, предназначени за торбички за чай.
В резултат на него се получава по-силна и по-смела напитка, която се накисва бързо.

Срещат се и варианти като запарване (често срещан при японските зелени чайове) и изпичане в тиган (използван при китайските зелени чайове).
Тези методи спират бързо окисляването, като запазват свежите растителни качества на чая.

Белите чайове се подлагат на минимална обработка, а чайовете улонг се окисляват частично, като предлагат спектър от вкусове между зеления и черния чай.

Външен вид и качество на листата

Използваните методи на обработка оказват съществено влияние върху крайния вид и качеството на чаените листа.

При ортодоксалната обработка ще намерите цели или частично счупени листа, които запазват естествената си форма и структура. Тези листа обикновено са по-големи, с по-разнообразен външен вид, вариращ от плътно навити до свободно усукани форми.

Ортодоксалният метод запазва клетъчната цялост на листата, което води до по-нюансиран вкусов профил и аромат.

Обратно, при обработката с CTC се получават равномерно малки, гранулирани частици.

Ще забележите, че тези листа са значително по-малки, често описвани като гранулирани или със зърнеста текстура. Агресивното рязане и разкъсване при метода CTC разрушава структурата на листата, което води до по-хомогенен външен вид.

Когато оценявате качеството, ще забележите, че ортодоксалните чайове обикновено имат по-сложен ароматен профил поради запазването на етеричните масла и ензимите в непокътнатата структура на листата.

Чайовете CTC, макар и да нямат сложност, предлагат по-силен и по-издръжлив вкус и по-бързо приготвяне.

Външният вид на ортодоксалните листа позволява по-лесна визуална оценка на качеството, докато CTC чайовете изискват по-специализирани техники за оценка, за да се определи техният клас и качество.

Профили на вкуса и аромата

Ценителите на чая ще оценят разнообразните вкусови и ароматни профили, които са резултат от различните методи на обработка и сортове чай.

Ортодоксалните чайове обикновено предлагат по-сложен и нюансиран ароматен профил в сравнение с чайовете CTC. Ще откриете, че ортодоксалните чайове често се отличават с по-широк спектър от вкусови нотки, включително флорални, плодови, дървесни и земни нотки. Тези чайове обикновено имат по-деликатен аромат, с фини нотки на техния произход и метод на обработка.

От друга страна, чайовете CTC обикновено имат по-силен и по-устойчив ароматен профил. Ще забележите, че те се запарват бързо и дават смела, плътна чаша с по-равномерен вкус.

Ароматът на CTC чайовете често се описва като малцов и интензивен, с по-малка сложност в сравнение с ортодоксалните им аналози.

Нивото на окисление също играе важна роля при определянето на вкуса и аромата.

Напълно окислените черни чайове имат богат и дълбок вкус, докато частично окислените улонг чайове предлагат спектър от вкусове, вариращи от леки и цветни до печени и орехови.

Зелените чайове с минимално окисление запазват повече от първоначалните растителни и тревисти нотки на листата.

Белите чайове се отличават с най-деликатните вкусове и аромати, които често се описват като сладки и фини.

Търсене на пазара и приложения

Търсенето на чай в световен мащаб продължава да расте, което се дължи на неговата универсалност, ползи за здравето и културно значение.

Ортодоксалните и CTC чайовете обслужват различни пазарни сегменти, като ортодоксалните чайове обикновено се предлагат на по-високи цени поради по-високото им качество и сложност.

Ортодоксалните чайове преобладават на специализираните и първокласните пазари, докато CTC чайовете са разпространени в масовите продукти като чаени пакетчета и готови за пиене напитки.

Приложенията и на двата вида чай се простират отвъд традиционните топли напитки:

  1. Кулинарни приложения: Десерти, маринати и сосове, напоени с чай
  2. Козметика: Продукти за грижа за кожата и третиране на косата
  3. Хранителни продукти: Здравни добавки и функционални храни
  4. Индустриални приложения: Естествени багрила и извличане на танини

Чайовете CTC, които се приготвят бързо и имат силен ароматен профил, често се предпочитат за приготвяне на студен чай и млечен чай.

Те също така често се използват в чаени смеси и ароматизирани чайове поради постоянния си вкус и достъпност.

Ортодоксалните чайове, ценени заради нюансираните си вкусове и аромати, често се използват в чаени смеси от висок клас, за церемониални приложения и като предложения от един-единствен произход в специализираните магазини за чай.

Ортодоксалните чайове все по-често се използват и в коктейли и безалкохолни напитки, които са предназначени за взискателни потребители, търсещи уникални вкусови изживявания.

Често задавани въпроси

Какъв е историческият произход на методите за производство на ортодоксален чай и чай CTC?

Производството на ортодоксален чай води началото си от древен Китай и се развива през вековете. Преработката по метода CTC (Cut, Tear, Curl) се появява през 30-те години на миналия век, разработена от Уилям Маккерчър в Асам, Индия, за да отговори на нарастващото търсене на бързо приготвящи се чайове.

Как климатът и надморската височина влияят върху отглеждането на ортодоксален и CTC чай?

Климатът и надморската височина оказват съществено влияние и върху двата метода. Ортодоксалният чай вирее на по-високи надморски височини с по-ниски температури, докато CTC чаят се адаптира по-добре към по-ниски надморски височини и по-топъл климат. Тези фактори оказват влияние върху растежа на листата и вкусовите профили.

Има ли разлики в съдържанието на кофеин между ортодоксалния и CTC чая?

Ще откриете, че чайовете CTC обикновено имат по-високо съдържание на кофеин от ортодоксалните чайове. Това се дължи на по-малките листни частици в CTC, които позволяват по-ефективно извличане по време на варенето. Въпреки това, конкретните нива на кофеин могат да варират между отделните чайове.

Кой метод е по-устойчив от екологична гледна точка: Ортодоксален или CTC?

Ортодоксалното производство на чай е по-устойчиво от гледна точка на околната среда. При него се използва по-малко енергия, изисква се минимално количество машини и се запазва целостта на листата. Интензивната механична обработка на CTC консумира повече енергия и потенциално увеличава отпадъците, въпреки че е по-ефективна за масово производство.

Как се сравняват ортодоксалните и CTC чайове по отношение на ползите за здравето?

Ще откриете, че както ортодоксалните, така и CTC чайовете предлагат сходни ползи за здравето благодарение на съдържанието на полифеноли. Въпреки това ортодоксалните чайове могат да запазят малко повече антиоксиданти поради по-щадящата обработка, което потенциално може да доведе до незначително подобряване на свойствата за укрепване на здравето в сравнение с чайовете CTC.

 

Йордан Перчемлиев
AromaMag
Logo
Количка за пазаруване