Безплатна доставка при поръчки над 79.00лв до офис на Speedy За контакти: 0885 954 643 | [email protected]

Кения Маринин – Една от най-добрите плантации в Африка

В обширните кенийски възвишения, ограждащи Голямата рифтова долина, плодородната вулканична червена почва дава едни от най-добрите чайове с богат аромат в света.

Чаеното растение е въведено в източноафриканската държава Кения през 1903 г., където скоро се превръща в най-значимата парична култура. Изобилието от качествени доставки е резултат от идеалните тропически условия с обилни валежи, много слънце и хладни температури на голяма надморска височина, които позволяват целогодишна реколта. Макар че чаените храсти се разлистват през цялата година, най-добрите реколти се събират от януари до март, а понякога дори до юли.

Кения Маринин чай

Малцина от любителите на чая знаят, че макар Кения да е третият по големина производител на чай, тя всъщност е най-големият износител на чай. Това се дължи отчасти на факта, че чайовете, които се изнасят предимно, са от сорта CTC (Cut, Tear, Curl). при този метод на производство се получават малки, машинно нарязани листа, които обикновено са предназначени за смесване и за чаени торбички, консумирани предимно на европейския пазар. Много малък процент (около 5 %) от кенийските чаени листа обаче се произвеждат по ортодоксалния метод.

Листата, произведени по ортодоксалния метод, описват насипни чайове, които са запазили пълната си листна маса и като такива са запазили визуалната и вкусовата си цялост. При ортодоксалния чай в Кения се използват само първокласните листа, които обикновено са късите и пълни връхчета на чаените растения. В резултат на това се получава атрактивен насипен чай със сложен ароматен профил. Много от тези висококачествени кенийски чайове много приличат на листата на чая Асам.

Кения е сред по-малките ортодоксални производители на чай в света, като делът ѝ в общото производство на чай е едва 1,3 %. Но в сравнение с други страни, където значителното вътрешно потребление на ортодоксален чай гарантира, че по-голямата част от продукцията им никога няма да напусне страната, Кения изнася по-голямата част от своята ортодоксална продукция, като по този начин допринася за експортния си статут.

Собственият чай Кения Маринин на Aromamag е висококачествен ортодоксален кенийски чай, класифициран като GFOP (Golden, Flowery, Orange Pekoe). Между планината Кения (угаснал вулкан и втората по височина планина в Африка) и езерото Виктория, в района на Керичо, се намира имението Маринин. Възползвайки се от влажността, която се издига от езерото Виктория, и от надморската си височина от 2000 метра, Маринин е едно от по-големите, процъфтяващи чаени имения в страната – простиращо се на 650 хектара. Наред с идеалния климат, дълбоките, богати на хранителни вещества глинести почви създават перфектните условия за отглеждане на този превъзходен чай. Глинестите почви са с високо съдържание на органични вещества и влага и позволяват по-добро дрениране и проникване на вода и въздух, което осигурява красиви, процъфтяващи чаени храсти и вкусен продукт с плътен аромат.

Чаят Кения Маринин е чудесна алтернатива на обичайния чай за закуска. Като доста силен черен чай, той е идеален за тези, които се наслаждават на богатството на Асам и на ярките, добре закръглени нотки на Цейлон, като някои ценители дори откриват фини плодови нотки. Макар че само малка част от чая, произхождащ от имението Маринин, се произвежда по ортодоксален начин, тези изключителни листа са може би един от най-популярните чайове от едно имение на специализираните пазари по света.

Йордан Перчемлиев
Ще се радваме да чуем вашите мисли

Оставете отговор

AromaMag
Logo
Количка за пазаруване