Безплатна доставка при поръчки над 79.00лв до офис на Speedy За контакти: 0885 954 643 | [email protected]

Какво се случва с хормоните ви след раждането?

След раждането хормоните ви се движат като на влакче в увеселителен парк. Нивата на естроген и прогестерон рязко спадат, докато окситоцинът и пролактинът се покачват, което дава началото на връзката между майката и бебето и кърменето. Вероятно ще изпитате емоционални и физически промени като промени в настроението, тъга, треперене, спазми и горещи вълни. Тези промени са нормални, но може да се чувстват непреодолими. През следващите седмици организмът ви започва да се приспособява, като нивата на щитовидната жлеза се колебаят, което може да повлияе на енергията и настроението ви. Като разбирате тези хормонални промени, вие се подготвяте за по-добри грижи след раждането. Пътуването през този период съдържа повече прозрения, които ви насочват към по-плавен преход към майчинството.

Преглед на хормоналните промени

След раждането ще забележите драматична промяна в нивата на хормоните в тялото си, тъй като естрогенът и прогестеронът рязко спадат, докато окситоцинът и пролактинът рязко нарастват, за да подпомогнат възстановяването и кърменето. Тази хормонална въртележка е естествена част от следродилния период и играе решаваща роля за адаптацията на организма ви след раждането.

Намаляването на естрогена и прогестерона – хормони, които са били значително високи по време на бременността, може да има забележим ефект върху настроението и физическото ви състояние. Може да изпитате симптоми като промени в настроението или тъга, които често се дължат на тези хормонални промени. От друга страна, увеличаването на окситоцина не само помага на матката Ви да се върне към размера си отпреди бременността, но също така насърчава връзката с новороденото. Пролактинът, хормонът, отговорен за производството на мляко, се повишава значително, за да улесни кърменето.

Тези хормонални колебания могат да доведат и до физически симптоми след раждането, като треперене, спазми и горещи вълни. Важно е да разберете, че тези промени са нормална част от процеса на възстановяване. Като знаете какво да очаквате, можете по-добре да се подготвите и да управлявате нивата на хормоните след раждането и различните промени, които тялото ви ще претърпи през този период.

Непосредствен период след раждането

В непосредствения следродилен период ще забележите, че тялото ви претърпява внезапни и значителни хормонални промени, тъй като започва да се възстановява от раждането. Нивата на естроген и прогестерон, които са били високи по време на бременността, намаляват бързо след раждането. Тази драматична промяна е естественият начин на тялото ви да се върне към състоянието си преди бременността. В същото време нивата на окситоцин рязко се повишават. Този хормон, често наричан “жизнено важен хормон”, играе съществена роля непосредствено след раждането. Той подпомага свиването на матката, като й помага да се върне към нормалния си размер и предотвратява прекомерното кървене.

Освен това повишаването на пролактина, предизвикано от съвместната работа на пролактина и окситоцина, подготвя организма ви за кърмене, като улеснява производството на мляко. Този период на приспособяване се характеризира със смесица от физически усещания, включително треперене, спазми и горещи вълни, които са нормални реакции на тези хормонални колебания.

Тези промени са основна част от следродилния период, който започва веднага след раждането. Разбирането на тези промени може да ви помогне да се ориентирате по-добре във фазата непосредствено след раждането, като знаете, че това са признаци на забележителната способност на тялото ви да се адаптира и възстановява след невероятния подвиг на раждането.

3-6 седмици след раждането

Когато навлезете в седмиците след раждането, ще установите, че тялото ви започва значителен хормонален преход.

Нивата на естроген и прогестерон рязко ще спаднат, а щитовидната ви жлеза може да изпитва колебания, което ще се отрази на цялостната ви енергия и настроение.

Разбирането на тези промени е важно, за да преминете през следродилния период с внимание и грижа.

Начало на хормоналните промени

Непосредствено след раждането тялото ви започва да изпитва значителни хормонални промени, включително рязък спад в нивата на естроген и прогестерон. Тази внезапна промяна в нивата на хормоните може да доведе до различни следродилни симптоми. Може да забележите треперене, спазми и дори горещи вълни, тъй като тялото ви се опитва да се адаптира.

Тези хормонални промени обаче са от съществено значение. Например, рязкото повишаване на окситоцина не само помага на матката да се свие, намалявайки следродилното кървене, но и създава предпоставки за кърмене, повишавайки нивата на пролактин, които са жизненоважни за производството на мляко.

Разбирането на тези хормонални промени е от ключово значение за преодоляването на следродилния период. Въпреки че може да се усеща като хормонален дисбаланс, тези колебания са естествена част от възстановяването и приспособяването на организма след раждането.

Спад на естрогена и прогестерона

Само няколко дни след раждането ще изпитате значителен спад в нивата на естроген и прогестерон, което ще постави началото на следродилния период. Това колебание на хормоните е от съществено значение за възстановяването на организма ви, но може да доведе до редица емоционални промени.

 • Внезапни промени в настроението, тъй като организмът ви се приспособява към по-ниските нива на хормоните.
 • Поява на бебешки блус, чувство на неочаквана тъга или претовареност.
 • Повишени нива наокситоцин и пролактин, които засилват връзката и производството на мляко.
 • Необходимост от емоционална подкрепа, за да се справите с тези промени.
 • Важността на грижата за себе си, за да балансирате емоционалното си състояние.

Колебания в нивата на щитовидната жлеза

Нивата на щитовидната жлеза може да започнат да се колебаят няколко седмици след раждането, което може да повлияе на цялостното ви благосъстояние. Обикновено тези хормонални промени могат да доведат до спад на хормоните на щитовидната жлеза, което води до симптоми като умора и повишаване на теглото.

Ако и преди сте имали проблеми с щитовидната жлеза, е по-вероятно да изпитате тези колебания след раждането. Изключително важно е да следите нивата на щитовидната си жлеза през този период, за да гарантирате здравето и благополучието си. Следенето на тези нива помага за своевременното отстраняване на всякакви отклонения.

Важно е да се отбележи, че промените във функцията на щитовидната жлеза могат да се отразят и на нивата на кортизол, което е възможно да допринесе за симптомите на следродилна депресия. Ето защо рутинните проверки на функцията на щитовидната жлеза след раждането са от решаващо значение за поддържане на здравето ви и за ранно откриване на всякакви проблеми.

3-месечен период

На 3-месечния етап след раждането ще забележите, че хормоналните промени започват да се стабилизират, което може да доведе до промени в режима на съня ви и до началото на емоционални корекции.

Този период бележи важен етап, в който тялото ви започва да намира пътя към състоянието преди бременността, макар и бавно.

Също така вероятно ще изпитате смесица от облекчение и нови предизвикателства, докато се приспособявате към тези промени и установявате нова рутина с бебето.

Хормоналните промени се стабилизират

Към 3-месечния период след раждането хормоналните промени в организма ви обикновено се стабилизират, като нивата на естроген и прогестерон се връщат към изходните си стойности. Нивата на пролактин може все още да са повишени, ако кърмите, което подпомага производството на мляко. Ако обаче сте избрали да не кърмите или да спрете да кърмите, тези нива започват да намаляват. Окситоцинът, известен с това, че засилва връзката и намалява стреса, продължава да поддържа доброто ви състояние след раждането. Въпреки че хормоналният дисбаланс все още може да повлияе на психичното ви здраве, драстичните колебания, наблюдавани непосредствено след раждането, започват да се изравняват.

 • Усещане за постепенно възстановяване на емоционалното равновесие
 • Забележимо намаляване на промените в настроението след раждането
 • По-добри преживявания за връзка с бебето
 • Усещане за физическа и психическа стабилизация
 • Намаляване на интензивността на следродилните хормонални симптоми

Промяна в моделите на съня

Около 3-месечния период след раждането вероятно ще забележите значителни промени в режима на сън, тъй като бебето ви може да започне да спи по-дълго през нощта. Този период е повратна точка за много нови родители, които изпитват смущения в съня поради променящия се график на съня на бебето.

Въпреки потенциалната възможност за подобряване на съня на родителите, тъй като бебетата им започват да почиват по-дълго през нощта, недостигът на сън все още може да представлява предизвикателство, което да повлияе на цялостното ви благосъстояние. За да се справите по-лесно с тези промени, от ключово значение е да установите постоянен режим за лягане на бебето.

Редовната рутина за лягане не само помага на бебето да заспива по-лесно, но и допринася за по-предсказуеми модели на сън както за вас, така и за вашето бебе, като облекчава някои от нарушенията на съня, с които сте се сблъсквали.

Започва емоционална адаптация

Когато след 3-месечния период режимът на сън на бебето ви започне да става по-предсказуем, може да забележите, че и вашият собствен емоционален пейзаж започва да се променя значително. Този период бележи началото на емоционалните корекции, тъй като нивата на хормоните ви продължават да се стабилизират. През този период е важно да се осланяте на подкрепа и да полагате грижи за себе си, за да се справите с емоционалните колебания.

 • Внезапни промени в настроението, които хвърлят непредсказуеми сенки върху деня ви
 • Тревожност, която се прокрадва като неканен гост
 • Претоварване, което ви обгръща като гъста мъгла
 • Тихият преход на хормоните, които търсят баланс
 • Призивът за подкрепа и грижа за себе си като спасителни линии

Разбирането на тези хормонални промени може да ви помогне да се ориентирате по-лесно в тази фаза, като е важно да разпознаете и да се погрижите за емоционалното си здраве.

Шест месеца след раждането

Шест месеца след раждането вероятно ще забележите, че нивата на хормоните ви започват да се стабилизират, въпреки че процесът на отвикване може да внесе някои колебания. По това време много нови майки откриват, че тялото им постепенно се връща към състоянието преди бременността, казано на хормонален език. Въпреки това, ако започвате да отказвате бебето си от кърмене, може да изпитате промени в нивата на пролактин и окситоцин. Тези хормони са регулирали производството на мляко и са насърчавали чувството за близост с бебето.

Отбиването от кърмене не се отразява само на физическото ви състояние; то може да изиграе роля и за емоционалното ви благополучие. Тъй като тялото ви се приспособява към намалената нужда от производство на мляко, промените в нивата на хормоните могат да повлияят на емоционалното ви състояние. Това е естествен преход, но опитът на всеки е уникален, в зависимост от фактори като колко често и колко дълго сте кърмили.

Разбирането, че хормоналните промени през шестте месеца след раждането са част от естествения процес на тялото ви, може да ви помогне да преминете по-леко през този период. Осъзнаването на връзката между отбиването, производството на мляко и емоционалното ви състояние е от ключово значение за справянето с тези промени. Помнете, че тези колебания са временни, тъй като тялото ви намира своя нов баланс.

Разпознаване на хормоналния дисбаланс

Възможно е да забележите симптоми като тревожност, депресия или хронична умора, които могат да сигнализират за хормонален дисбаланс след раждането. Тъй като хормоните ви се връщат към нивата си отпреди бременността, периодът след раждането може да бъде предизвикателен в емоционално и физическо отношение. Разпознаването на признаците на хормонален дисбаланс е от съществено значение за вашето благополучие.

 • Неочакван спад на либидото, поради което интимността ви се струва по-скоро задължение, отколкото удоволствие.
 • Внезапно или постепенно увеличаване на теглото, въпреки усилията ви да поддържате здравословен начин на живот.
 • Усещане за вълни на тревожност или необяснима тъга, които правят ежедневните задачи трудни.
 • Изпитвате хронична умора, при която дори след добър сън се чувствате изтощени и неспособни да посрещнете деня.
 • Борите се с промени в настроението, които изглеждат неконтролируеми и непредсказуеми, което се отразява на взаимоотношенията ви.

Тези симптоми могат да повлияят не само на психичното ви здраве, но и на способността ви да се грижите за новото си бебе и за себе си. От съществено значение е да следите хормоналните си нива, както и да потърсите професионална помощ, ако имате тези признаци. Хормоналният дисбаланс след раждането не е нещо, с което трябва да се справяте сами. Помнете, че признаването на нуждата от помощ е признак на сила, а не на слабост.

Управление на следродилната депресия

Ако след раждането се чувствате претоварени и постоянно тъжни, важно е да разпознаете, че това може да са признаци на следродилна депресия. Това състояние засяга над 10-15% от новите майки и без правилно управление може значително да повлияе на връзката ви с бебето. Хормоналните промени, които тялото ви претърпява след раждането, в съчетание с недостига на сън и стреса, могат да предизвикат следродилна депресия.

Търсенето на помощ е жизненоважна стъпка в овладяването на това състояние. Не се колебайте да се обърнете към доставчици на здравни услуги или терапевти, които имат опит в справянето със следродилната депресия. Те могат да ви предложат подкрепата и напътствията, от които се нуждаете в този труден период. Възможностите за лечение обикновено включват терапия, която осигурява безопасно пространство, в което можете да изразите чувствата и притесненията си. Може да се препоръчат и лекарства, които да помогнат за балансиране на хормоналните промени, допринасящи за депресията. Освен това присъединяването към групи за подкрепа може да ви свърже с други хора, които преминават през подобни преживявания, като ви предложи взаимно разбиране и насърчение.

Допълнителни ресурси и подкрепа

Преминавайки през следродилния период, от съществено значение е да имате достъп до мрежа за подкрепа, която включва доставчици на здравни услуги, семейство и групи от връстници, за да се справите ефективно с хормоналните промени и емоционалното благополучие.

Ето едно кратко ръководство за маневриране в следродилните грижи:

 • Консултирайте се с Вашия акушер-гинеколог: Той може да Ви даде насоки за справяне с хормоналните колебания и какво да очаквате, когато тялото Ви се върне към нивата преди бременността.
 • Подкрепа за кърмене: Потърсете съвети и ресурси, за да разберете как кърменето влияе на хормоните и цялостното възстановяване след раждането.
 • Ресурси за уелнес: Дайте приоритет на грижата за себе си чрез хранене, сън и упражнения, за да поддържате емоционалното си състояние и да се справяте с хормоналните промени.
 • Групи за взаимопомощ: Връзката с други хора, които преживяват подобни предизвикателства след раждането, може да нормализира преживяването ви и да ви осигури ценна подкрепа.
 • Образователни материали: Бъдете информирани за сроковете и последиците от следродилните хормонални промени, за да поставите реалистични очаквания за възстановяването си.

Нормално е да изпитате широк спектър от емоции и физически промени, докато хормоните ви се приспособяват. Ако се сблъсквате с тревожни симптоми или се чувствате претоварени, не се колебайте да потърсите професионална помощ.

Йордан Перчемлиев
AromaMag
Logo
Количка за пазаруване